Let op: om deze website goed te kunnen gebruiken is het noodzakelijk om Cookies aan te zetten. Meer informatie...

Er lag vreemde dreiging over alles

Harinck

Prijs: € 24,99
Voorraad#stock_type# onbekend
(Geen beoordelingen)
Delen:
Productspecificaties
EAN : 9789077246979
ISBN : 9077246975
Auteur(s) : Harinck
Taal : Nederlands
Conditie : Nieuw
Pagina's : 164
Beschrijving

Levensbeschrijvingen van gevallenen in de Tweede Wereldoorlog uit de gemeenschap van de Theologische Universiteit Kampen.
Met Tjeerd de Jong beschreef historicus Wim Berkelaar zes van de vijftien portretten van gereformeerden. In het onder redactie van collega George Harinck verschenen boek staat hun levensverhaal en hun tragische einde uitgebreid opgetekend.
In de oorlogsjaren zijn dertien alumni (predikanten), een docent en een student van de (toen) gereformeerde theologische hogeschool in Kampen door oorlogsgeweld om het leven gekomen. Hun namen zijn H. A. van Andel, R. J. Dam, K. van Dijk, W. J. van Enk, M. Geertsema, J. Kapteyn, J. de Koning, S. O. Los, G. Chr. H. Plantagie, W. Reinders, B. M. Schuurman, K. Sietsma, R. J. van der Veen, W. H. van der Vegt en P. H. Wolfert.
Er was een „sterke verzetsgeest” aan de theologische hogeschool, stelde prof. dr. Roel Kuiper, rector van de TUK. Hij had het over mannen die het Evangelie wilden laten spreken en ernaar handelden.
Als voorbeeld van de ”Vijftien van Kampen” noemde hij ds. Pieter Hendrik Wolfert, gereformeerd predikant te Mariënberg. Hij was betrokken bij hulp aan onderduikers, maar hij moest zelf ook onderduiken. Op witte donderdag 1945 werd hij in Wierden gefusilleerd door de Duitsers. Op een afscheidsbriefje schreef ds. Wolfert: „Ik zal door 's vijands zwaard niet sterven, maar leven.”
De gereformeerden koesterden in het begin van de Tweede Wereldoorlog over het algemeen de neutraliteit, zei ds. Hovingh, auteur van een aantal hoofdstukken van het gepubliceerde boek. „Het verzet moest geleerd worden. Dat gebeurde door de maatregelen van de Duitsers. Eerst waren de Duitsers vooral beducht voor het verzet van de communisten en de rooms-katholieken. Naarmate de oorlog vorderde, kwamen de gereformeerden steeds meer bij hen in beeld. Gereformeerde predikanten kwamen meer en meer onder druk te staan, soms door een gebed voor de prinses, soms door een uitspraak over de Joden.”

Velden met een * zijn verplicht