Blog: Caroline's boekenzaken

21-06-2016 | 'Ik ben blij dat kinderen steeds meer graphic novels lezen'

De kassa is ideaal als podiumachtergrond. Het gebouw van de Christelijke Boekencentrale (CBC) is dus duidelijk voorzien van uitstekende voorzieningen om dit soort evenementen te laten plaatsvinden. Daarom hebben we ook alle kopjes en schotels uit de kantine naar de ontvangstruimte verscheept. Leg daarbij twee Spakenburgse harten en de koffietafel is compleet.
Ik krijg het verzoek de harten aan te snijden, omdat anders niemand iets pakt. Dat laatste klopt. Wie durft er nou een Spakenburgs hart aan te snijden? Ik moet wel. Het is vreselijk, en ik pak er maar gauw een kopje koffie bij. 

Het leukste complot
Vrouwke Klapwijk en Annemarie Prins openen de bijeenkomst. Daarna begint de uitreiking van het Hoogste Woord. Jurylid Peter Dijkstra begint met wat stellingen en dilemma's, zoals bijvoorbeeld: 'Ik ben blij dat onze kinderen steeds meer graphic novels lezen'. Mee eens? Of …
Niet te doen, die stellingen ..!
Tussendoor worden de genomineerden door de jury in het zonnetje gezet en gefeliciteerd, waarna Annemarie de winnaar bekendmaakt. Dit is het moment om behalve Peter nog even de laatste twee andere juryleden te noemen die deel uitmaken van het leukste complot dat Hoogste Woord heet. We waren tenslotte al over de helft: Marije Kok en Annette van der Plas.
Winnares Ineke Kraijo doet nog een dankwoordje, en we zijn allemaal onder de indruk. Het is een ieders droom om zo mooi onvoorbereid te kunnen speechen. We zijn trouwens vol begrip over de reden achter die (on)voorbereiding. Soms ben je als gezin zo geboeid door een luisterboek in de auto dat je dat compleet kunt vergeten.  

Wehkamp
Daarna volgt een rondleiding door het gebouw. De CBC is eigenlijk een soort Wehkamp voor christelijke boekhandels, maar ook voor particulieren. Naast de Ikeagids zou ook regelmatig hiervan een catalogus op je deurmat moeten vallen voor de nodige inspiratie.
Boeken die pas zijn uitgekomen en nog lekker lopen staan op pallets. Herkenbaar van actuele recensies. Hier wat stapels Mintijteer, en daar ligt 'de nieuwste' van Tim Keller. Vanaf deze dag kan ik ook officieel zeggen dat ik in de beroemde Lynn-Austinhal heb gelopen. Wat een planken vol!
Verder veel kinderbijbels, schattige boekjes van W.G van der Hulst die waarschijnlijk rond kerst nog heel goed lopen. Ichtus-gifts, zoals kruisjes, visjes, kraamcadeautjes met 'made in heaven' en .. schaapjes, véél schaapjes. Terug van de rondleiding ontdekken we iets bijzonders:  

Een platform heeft twee kanten
Een platform heeft over het algemeen twee kanten, meestal zie je er maar één. Hier zie je natuurlijk allereerst de liefde voor het christelijke kinderboek. Draai je het platform Christelijke kinderboeken om, dan komt er een kant tevoorschijn met zelfgebakken hartige taarten, cupcakes, iets wat naar appeltaart smaakt, iets van witte chocolade met mokkavulling .... waar ben ik gebleven … ook dit is een van hun sterke kanten. Het moment om behalve Annemarie en Vrouwke nog Henriette Kool als het derde platvormlid te noemen. We waren tenslotte alweer over de helft. 

Echt zo'n platteland-actie
Ina van der Beek wint de Eigenwijsprijs, naar de stemming van groep 3-5. Zij schrijft met de namen van haar kleinzoons. En ze weten het nog niet, wat leuk is dat!
Groep 6-8 vindt dat Willeke Brouwer wint, met Silvester. Willeke zet zelf nog even haar vormgeefster in het zonnetje. Met een gratis kijkje in hun mailwisselingen over de platteland-serie, zoals: 'kun je me nog even een drol sturen?' Maar dan in algemeen beschaafd dialect neem ik aan.  

Een dag als alle andere?
De fotograaf die van het ene naar dit evenement aan komt rennen voor de winnaar, vraagt zich af wanneer zijn dag eindelijk eindigt. Pakt al zijn spullen uit-en-weer-in, en eet als gelukje nog een stukje van de overgebleven high-teakruimels.
Kopjes in de kast, een doekje over de tafel, de stofzuiger erdoor, het overschot van de Spakenburgse harten opgevouwen in de tas – want dat schijn je gewoon in te kunnen vriezen…- en het CBC-gebouw ziet eruit alsof het een dag was als alle andere.
Maar dat was het niet! 

(Op 11 juni 2016 vond de uitreiking van de kinderboekenprijzen voor Het Hoogste Woord en Eigenwijsprijs plaats in het gebouw van de Christelijke Boekencentrale (CBC) in Houten. Deze prijzen worden uitgereikt door het platvorm Christelijke kinderboeken. Het platvorm Christelijke kinderboeken heeft dit jaar een doorstart gemaakt met de twee prijzen die eerst werden uitgereikt door de Stichting Brancheorganisatie van het Christelijke Boeken- en muziekvak (BCB). Volgt u het nog? Wel doen hoor!) 

Caroline van Vulpen (vijfde jurylid)
 

Caroline van Vulpen woont in Zwolle, is getrouwd, heeft drie kinderen (2003, 2005 en 2010), is member of goodreads.com, heeft een login bij hebban.nl en schrijft graag over boeken-zaken. Daarnaast heeft zij een eigen praktijk voor Remedial Teaching Vulpen Leerondersteuning

terug naar het overzicht
 
 

door Goedhart gelezen

De Bleshof 3 in 1 21-06-2016 | De Bleshof 3 in 1
Ik vind deze serie heel erg leuk. Ik hou namelijk ook heel erg van paarden en ik vind het heel leuk om te lezen wat Reka en haar vrienden allemaal beleven. Ik ben nu 11 jaar maar ik lees deze boeken...
lees deze recensie alle recensies