Blog: Caroline's boekenzaken

05-09-2016 | Zomers onnet sonnetje

Toen ik laatst op een zomeravond tijdens mijn avondrondje langs de IJssel een zonnetje miste, probeerde ik zelf eens een sonnetje te maken.  

't Sonnetje kwam zomaar op, nadat ik die middag 'Rond vierkant vierkant rond' (Zilveren Griffel 2016) van Ted van Lieshout had gelezen. Van dat boek ga je haast praten op z'n Sonnets!
Het deed me denken aan de 'Schriftelijke Cursus Dichten' van Willem Wilmink, en het boekje 'Stijloefeningen' van Franse schrijver Raymond Queneau. Die zijn al oud, je moet ze speciaal aanvragen bij de bieb. Dan ruik je eens in zo'n muffig geel boek met een lettertype van lang geleden, en vraag je je af: kan dat niet eens over-nieuw? Die humor en lichte schrijfkunst, bijna de enige vorm die pozie en proza dichterbij jonge mensen kan brengen
Maar nu is er dus 'Rond vierkant vierkant rond'. Gelukkig.  

't Sonnetje is niet zo-netjes geworden. Ted van Lieshout zou zeggen: strenge mensen vinden het vast erg onnetjes volgens de fatsoenlijke-dichtregels van de sonnet. Gelukkig mogen we tegenwoordig veel meer dan vroeger ... 

En wil je eens een beeldsonnet maken: iedereen kan het! Ik weet eindelijk wat ik met al mijn foto's van de ondergaande zon op de dijk ga doen. Maar eerst ga ik nog even verder oefenen met zo'n eh .. enjambement.  

Caroline van Vulpen 

't Sonnetje 

Op de dijk
van 't Vreugderijk,
zag ik Jan,
en even later Joke met haar man. 

De een fietst een eindje,
een ander loopt een stukje.
Een schiet een plaatje van de dijk,
de ander schouwt slechts vreugderijk. 

Nu, het scheen dat er zowaar,
aanwezig was een lepelaar,
naast honderdduizend vliegen. 

Ach, ik zal nu maar niet liegen.
Er was dan wel n lepelaar
maar met vliegen tellen was ik nog niet klaar.
 

Caroline van Vulpen woont in Zwolle, is getrouwd, heeft drie kinderen (2003, 2005 en 2010), is member of goodreads.com, heeft een login bij hebban.nl en schrijft graag over boeken-zaken. Daarnaast heeft zij een eigen praktijk voor Remedial Teaching Vulpen Leerondersteuning

terug naar het overzicht
 
 

door Goedhart gelezen

De Bleshof 3 in 1 21-06-2016 | De Bleshof 3 in 1
Ik vind deze serie heel erg leuk. Ik hou namelijk ook heel erg van paarden en ik vind het heel leuk om te lezen wat Reka en haar vrienden allemaal beleven. Ik ben nu 11 jaar maar ik lees deze boeken...
lees deze recensie alle recensies