Blog: Caroline's boekenzaken

24-03-2017 | Maart

Bij ons in de WC thuis hing vroeger altijd een verjaardagskalender van Marjolein Bastin. Elke maand stond vol met van die typische MB-tekeningen en fineline-beschrijvingen boordevol natuur. Veel vlinders ook dacht ik, en bijen .. En dan niet over de natuur waar je eerst naartoe moet rijden, maar die direct naast je, als je naar buiten loopt.
Daar heeft mijn moeder namelijk iets mee .. met mevrouw Bastin dus.
Het was wel een hele opluchting als er een nieuwe maand aan de beurt kwam. Uit principe las je niet even stiekem vooruit. Dat deed je gewoon niet. Dan maar wat geduld, en tenslotte moest je met een nieuwe maand ook weer een hele maand doen. Maar dat terzijde. Nu komt het. Wat ik mij als eerste van maart herinner, is de haast onvergetelijke zin:

'Met jas aan buiten koffiedrinken'.  

MBAls ik in maart zin heb om buiten te zitten, en de zon schijnt maar het is eigenlijk te koud, moet ik daaraan denken. Dan doe ik mijn jas aan, en ga ik tóch lekker buiten zitten, speciaal voor Marjolein Bastin.
En echt precies zo'n dag is het vandaag. Wel met handschoenen, en een donkere broek helpt iets. Maar … je wílt het ... en als je een beetje je best doet lukt het ook. Dáár gaat het me eigenlijk om.  

Vervolgens, waarschijnlijk met die koffie in mijn hand, komt meestal direct een tweede zin bij me boven die ik nooit over maart zal vergeten: 

'De varens komen als vraagtekens de grond uit'.  

Daar heeft Marjolein Bastin mij nou echt de ogen voor geopend. Ik heb geen grote plantenkennis. Maar als ik ergens vraagtekens uit de grond zie komen denk ik: ah, dat worden várens!  

En wat ik ook echt niet meer vergeet: er stond een recept voor gesuikerde viooltjes. Ik gok Maartse. Daar droomde ik vroeger wat extra bij weg. Dat ik dan een keer zou trakteren op gesuikerde viooltjes. En dat iedereen uit mijn klas vol verbazing zou zeggen: zijn dat échte viooltjes?? Waarschijnlijk droomde ik door tot iemand heel erg nodig moest.  

Dat over maart. Maartse literatuur durf ik het wel te noemen.
Ach, wat jammer, nu is de zon net weg. Nou ja, geeft niks, het hoort er nog een beetje bij in deze maand hè. Het is bijna april.

terug naar het overzicht
 
 

door Goedhart gelezen

De Bleshof 3 in 1 21-06-2016 | De Bleshof 3 in 1
Ik vind deze serie heel erg leuk. Ik hou namelijk ook heel erg van paarden en ik vind het heel leuk om te lezen wat Reka en haar vrienden allemaal beleven. Ik ben nu 11 jaar maar ik lees deze boeken...
lees deze recensie alle recensies