Blog: Caroline's boekenzaken

09-08-2018 | Niet te filmen boekenzaken

'Morgen .... mórgen ben ik echt vrij!', zeggen mijn kinderen soms. Dat betekent –heb ik eens begrepen- dat er voor hen eindelijk een dag aanbreekt zonder 'iets'. Geen school, geen mee met ouders, geen andere afspraken. Alleen de vier muren van hun eigen kamer, hun telefoon en het heerlijke niets. Daar kunnen ze zo van genieten! Ik snap dat.  

In dat heerlijke niets heb ik besloten eindelijk eens een aantal boekverfilmingen te bekijken. Nu weet ik nooit precies waarom ik films altijd zo slecht kan volgen. Ik raak de draad vaak kwijt, en hier in huis moeten ze me dan vertellen hoe het zit. Bij films moet je het vooral doen met wat je ziet en hoort, en dat is voor mij, als lezer, een héle andere tak van sport. Ik weet wel, uit mijn modules over verhaalbegrip, dat films begrijpen iets is wat je kunt leren. En hoe beter je films begrijpt, hoe leuker films kijken wordt. Ik heb er even iets op gevonden dus, ... alle films die ik ga kijken heb ik gelezen! Heerlijk.  

Ik ben begonnen met de verfilming van '12 years a slave' van Solomon Northup. Ik heb wel echt veel beter gekeken dan anders. Heftige, maar óók mooie uitgewerkte scènes gezien. Hoewel ik het mooi vond om op deze manier het verhaal weer te doorleven vond ik het toch een wonderlijk toneelstukje. Vreemd, als de eerste slavenhouder Sherlock Holmes blijkt te zijn, en de reddende engel Brad Pitt, verkleed als timmerman. Alsof de hoofdpersoon in een slechte film wakker werd. Juist voor een autobiografie is het toch gek als je een verhaal probeert over te brengen door het na te spelen? Het is enorm wennen voor mij als lezer.  

Een andere zomerse boekenzaak in het heerlijke niets van morgen, is het binnenlopen van een boekenzaak-waar-je-ook-bent. Ik vind dat leuk. Italo Calvino beschreef dit eens in: Als op een winternacht een reiziger.
“Al in de etalage van de boekwinkel heb je het omslag met de titel die je zocht ontdekt. Dit visuele spoor volgende heb je je in de winkel een weg gebaand door de dichte haag van Boeken Die Je Niet Gelezen Hebt, die je fronsend aankeken vanaf de toonbanken en planken, in een poging je te intimideren. Maar je weet dat je je niet van de wijs moet laten brengen, dat zich daartussen eindeloze hectares uitstrekken van Boeken Die Je Niet Per Se Hoeft Te Lezen, Boeken Bestemd Voor Ander Gebruik Dan Lezen, Boeken Die Je Al Gelezen Hebt Zonder Dat Je Ze Zelfs Maar Open Hoefde Te Slaan Aangezien Ze Behoren Tot De Categorie Van Het Reeds Gelezene Nog Voor Het Geschreven Is. En zo breek je door het eerste bolwerk heen en word je overvallen door de infanterie van Boeken Die Je Als Je Meer Levens Had Zeker Ook Graag Zou Lezen Maar Helaas Zijn De Dagen Die Je Te Leven Hebt Slechts Die ze Zijn.”
Enzovoort enzovoort. Het lijstje 'Sections in the bookstore' is nog langer, en staat ook bij de citaten op Goodreads.com, voor de liefhebber. 

Een hele uitdaging voor de regisseur. Ik merk ineens dat ik er een nieuwe hobby bij heb. Is het boek dat ik lees wel te verfilmen? Dit hele bijzondere boek van Italo Calvino gaat namelijk vooral over de relatie tussen de lezer en het gelezene. Nee, dat is níet te filmen inderdaad.
Overigens kom ik in de buitenlandse boekenzaken vaak niet verder dan te kijken of er ook herkenbare boeken worden verkocht. In het jaar dat 'Wij' van David Nicholls uitkwam was dat erg grappig. In Frankrijk lag exact hetzelfde omslag in de winkel, maar dan met 'Nous'. En er was dus ook een 'Us'. Ik ben nu al benieuwd hoe Camino van Graeme Simsion en Anne Buist er bij ligt. Morgen ... mórgen ga ik kijken.

terug naar het overzicht
 
 

door Goedhart gelezen

De jongen, de mol, de vos en het paard 01-05-2020 | De jongen, de mol, de vos en het paard
Stiekem ben ik een beetje verliefd op dit boek. Het is een lief boek, een wijs boek, een ontroerend boek. De tekeningen zijn prachtig en de teksten meer dan raak. Met dit boek heb je pure kunst in je...
lees deze recensie alle recensies